Enighet mellom NSF og Spekter

Enighet i Spekter

Anne-Kari Bratten og Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Edvin Søvik / NSF

– Oppgjøret sikrer alle våre medlemmer i sykehusene en økning i lønna på minst 22 000 kroner. I tillegg skal det gjennomføres lokale forhandlinger, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund.

Hold deg oppdatert på forhandlingene Norsk Sykepleierforbund deltar i.

- Lokal arbeidsgiver må være sitt ansvar bevisst

Rapporter fra Riksrevisjonen og Nasjonal helse- og samhandlingsplan synligjør et stort behov for å beholde sykepleierkompetanse. Dette er en stor samfunnsoppgave som politikere og arbeidsgivere har ansvar for.

– Sykepleiermangelen i sykehusene er stor, og vil øke i årene framover. Det er avgjørende å beholde og rekruttere flere sykepleiere for å redusere ventetidene og gi pasientene trygg behandling. Lønn er et viktig virkemiddel for å få til dette. Her må lokal arbeidsgiver også være sitt ansvar bevisst, sier Sverresdatter Larsen.

Oppfordrer til å prioritere erfarne sykepleiere i lokale forhandlinger

Partene anerkjenner at det lokalt kan være ulike utfordringer og behov som må løses for å sikre pasientene og befolkningens behov for helsetjenester. Derfor er det enighet om å gjennomføre lokale forhandlinger på B-delsnivå for første gang siden 2016. Partene oppfordrer til å prioritere erfarne sykepleiere, jordmødre og sykepleierledere i de lokale forhandlingene.

– Vi har store ambisjoner for de lokale forhandlingene. Det er et formidabelt behov for vår kompetanse, og det må vise seg i resultatene ute i helseforetakene. Et endelig resultat av oppgjøret er ikke klart. Det er heller ikke godkjent før de lokale forhandlingene ses samlet i avsluttende forhandlinger mellom partene, sier Sverresdatter Larsen.

Ny minstelønn, men samlet resultat vil bli klart først senere

Minstelønnssatsene for henholdsvis sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre øker til følgende:

Ny minstelønn 2024046810
Sykepleier485 000501 000503 000527 000589 000
Spesialsykepleier/jordmor538 000561 000572 000599 000675 000

Det gis minstelønnstillegg på mellom 22 000 og 25 000 kroner. Det betyr at ingen får mindre enn 3,7 prosent generelt tillegg, mens andre får opp mot 5 prosent i denne delen av forhandlingene.

Det er også enighet om forbedringer i kvelds- og nattillegget for dagarbeidere. De vil nå få samme tillegg som turnusarbeidere i sin virksomhet for arbeid etter kl. 17.00.

I tillegg kommer effekten av overheng og lønnstillegg den enkelte får i lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet. Samlet resultat for den enkelte vil bli klart etter lokale forhandlinger og når partene sentralt har tatt stilling til oppgjøret i sin helhet.

Les mer om hva overheng og andre uttrykk betyr.

Forhandlingene angår 43 000 medlemmer

Enigheten mellom Norsk Sykepleierforbund og Spekter omhandler overenskomstens A2-del for område 10 og 13. Dette innebærer lønn og økonomiske betingelser for NSFs rundt 43 000 medlemmer i helseforetakene og i sykehus med driftsavtaler.

Forhandlingene ble ført på grunnlag av protokollen fra de innledende sentrale forhandlingene mellom Spekter og Unio 9. april.

Last ned protokollene fra forhandlingene 6. mai: